mirelit

Pörgesd fel a konyhában töltött időt

7+1 tuti tipp egyetemistáktól egyetemistáknak.

2022. november 17. - mirelit

Lehetsz kezdő, vagy profi séf, vizsgaidőszak alatt minden konyhában eltöltött perc elpocsékolt időnek tűnik. Az ételt természetesen semmilyen körülmények között nem szabad elhanyagolni, de erre valószínűleg anyukád vagy nagymamád naponta emlékeztet. Annak érdekében, hogy hasonló krízishelyzetekben a lehető legrövidebb idő alatt befejezhesd konyhai teendőid, összegyűjtöttünk 7+1 tuti tippet, melyek a hétköznapi életben is hasznosak lehetnek.

1. Készítsd elő az alapanyagokat

Annak ellenére, hogy időpocsékolásnak tűnhet előkeresni mindent, ha tudod, hogy mit készítesz és milyen alapanyagokra van szükséged sokkal gyorsabb lehet maga a folyamat, ha előkészíted ezeket. Főzés közben, amikor már épp megkellene keverni a hagymát, nyomasztó lehet a következő hozzávaló után szaladni a kamrába. Ha minden előtted van, sokkal nyugodtabban mozoghatsz, illetve a receptre is jobban tudsz figyelni.

2. Melegítsd elő a sütőt

Érdemes kb. az alapanyagok előkészítése előtt bekapcsolni a sütőt, hisz sokszor már csak akkor jut eszünkbe, amikor már minden kész. Éppen ezért ha szükséged van a sütőre, mindig az legyen a legelső lépés, így nem kell várnod arra, hogy felmelegedjen.

3. Használj kisebb serpenyőt

Minél kisebb a serpenyőd, annál rövidebb idő alatt melegedik fel, illetve a kisebb serpenyő jóval egyenletesebben vezeti a hőt is, tehát nem csak meggyorsítja, de meg is könnyíti a folyamatot.

4. Fedd le az edényeket

Ha lefeded az edényeket a külső levegő hőmérséklete kevésbé befolyásolja az étel fövési hőmérsékletét, ezzel lerövidítve a szükséges időt. Plusz ezzel a magas páratartalomtól is védheted a lakásod.

5. Használj éles késeket

Lehet, hogy bután hangzik, de rengeteg időt és energiát lehet spórolni azzal, hogy nem apró, asztali, hanem nagy és éles késeket használsz. Emellett a jól és rendszeresen élezett kések nem csúsznak, így kisebb a balesetveszély is.

6. Készíts heti tervet

Hétvégén, amikor kicsit több időd van, érdemes nagyjából eltervezni a jövő heti menüdet. Ez nem csak azért fontos, mert ha épp útba esik a Lidl vagy Kaufland a bevásárlási időt is lerövidítheted, hanem azért is, mert már eleve kisebb csomagokba rendezve tudod előre lefagyasztani vagy eltárolni a hozzávalókat.

7. Takaríts/mosogass főzés közben

Sokunkat valószínűleg a főzés utáni állapotok rettentenek el, melyek az addig viszonylag jó állapotban lévő konyhánkat uralják. Mindez fokozódik, ha hozzám hasonlóan te is mindenhez tiszta tányért, kanalat és edényt veszel elő. Erre jól bevált módszer, ha főzés közben időről időre elmosod az addigi mosatlant, illetve elpakolod a már nem használt alapanyagokat. Például amíg fő a krumpli vagy sül a hús.

7+1. Mindig tarts otthon legalább egy tasak mirelt zöldséget

Tudjuk, hogy a friss zöldség a nyerő, de vészhelyzet esetére jó, ha van a fagyasztóban egy tasak zöldség, ami pár perc alatt kész.

pexels-katerina-holmes-5907629.jpg

Reméljük, hogy hasznosnak találtátok és ha Nektek is van hasonló tippetek, osszátok meg velünk kommentben! Amennyiben szeretnétek hasonló konyhai tippeket és villámgyors recepteket látni, kövessetek minket Instagramon és Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://mirelitkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr4317980538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása