mirelit

Vacsoraötletek karácsonyra, ha már unod a szokásos menüt

2022. december 22. - mirelit

Minden családnál másképp zajlik az ünnepekre való készülődés és a karácsonyi vacsora elkészítése. Vannak, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz és mindig a már jól bevált családi receptből kerül valami az asztalra. Akadnak olyan családok, ahol úgy tartják, hogy az ünnep a pihenésről szól és ha előtte két napig a fejünk tetejére kell állnunk ahhoz, hogy majd a következő két napban ne csinálhassunk semmit, annak úgy nincs sok értelme. Ők azok, akik inkább éttermekből, vagy más hasonló szolgáltatást biztosító cégektől megrendelik a karácsonyi menüt, így számukra ez óriási megkönnyebbülést jelenthet az ünnepi készülődés során. Na de mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik szeretnének maguk főzni az ünnepekre, de már ki nem állhatják, hogy minden évbe töltött káposztát meg halat esznek (gondoljon itt mindenki a saját hagyományos karácsonyi menüjére).

Hogyha te is úgy érzed, hogy szeretnél az ünnepi asztalra valami olyat helyezni, amivel egy kis újdonságot csempészel a hagyományok közé, akkor ez a cikk neked szól. Egy három fogásos menüvel készültünk nektek, ami egy levesből, egy főételből és egy desszertből áll. Habár hagyományosan igyekszünk az olcsó és egyszerű receptekhez ragaszkodni, azért az ünnepekre belopunk néhány  különlegesebb alapanyagot is a menükhöz.

 

Karfiolkrémleves

8fe87cd707cf71e6e2e7cbc2a235883d.jpg

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db burgonya
  • 1 fej karfiol
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ág kakukkfű
  • 1 l zöldségleves-alaplé
  • bors

A tálaláshoz:

  • pirított kenyérkockák
  • petrezselyemlevelek
  • durvára tört színes bors

Elkészítés:

A vörös- és a fokhagymát, valamint a burgonyát meghámozzuk. A hagymákat finomra aprítjuk, a burgonyát apró darabokra vágjuk. A karfiolt megmossuk, lecsepegtetjük, kis rózsákra bontjuk. Egy lábasban a felforrósított olajon megfonnyasztjuk a kétféle hagymát. Hozzáadjuk a karfiolt meg a burgonyát, és megpirítjuk. Rácsipkedjük a leöblített kakukkfű leveleit, felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd közepes lángon főzzük, míg az összes zöldség megpuhul.

A levest botmixerrel püréstíjük, majd pirított kenyérkockákkal tálaljuk, petrezselyemlevelekkel és egy kevés durvára tört borssal megszórva tálaljuk.

 

Narancsos kacsacomb

41095737_18fa39d4c6729e43f5ecfc256b10f0f5_wm.jpg

Hozzávalók:

  • 4 db kacsacomb
  • 1.5 ek méz
  • 1 narancsból nyert narancslé
  • 1 ek rozmaring
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 8 szál rozmaring
  • 0.5 közepes db narancs
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

Első lépésben elkészítjük a pácunkat. A mézet, a narancs levét és az egy evőkanál rozmaringot összekeverjük. A kacsacombokat sózzuk és borsozzuk mindkét oldalán, behelyezzük őket a tepsibe majd megkenjük a mézes-narancsos pác háromnegyedével. Melléhelyezzük a fokhagymagerezdeket, és ráteszünk 4 szál rozmaringot.

160 fokon 80 percig sütjük, fóliával letakarva.

Ezután kivesszük, mellé tesszük a narancsgerezdeket és a maradék rozmaringszálakat, megkenjük a maradék páccal, majd fólia nélkül visszatesszük még 180 fokon 20 percre.

Köretnek készíthetünk mellé kedvünk szerint bármit. Krumplipürével, vagy akár hasábburgonyával is tálalhatjuk.

 

Tiramisu

pexels-min-che-6880219.jpg

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone      
  • 3 dkg porcukor            
  • 3 db tojás     
  • 2 dl kávé     
  • kevés rum       
  • 36 db babapiskóta      
  • holland kakaópor

Elkészítés:

Első lépésként a tojásokat szétválasztjuk. A mascarponét egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a tojások sárgáját. A fehérjéket robotgéppel kemény habbá verjük, és laza mozdulatokkal a mascarponéhez keverjük.

Majd előkészítjük a piskótáinkat. Egy mélytányérba töltjük a kávét, és belekeverjük az alkoholt, majd a babapiskótákat gyors mozdulatokkal megforgatjuk benne, vigyázva, hogy ne ázzanak el.

Egy kb. 6 cm falmagasságú tálban szorosan egymás mellé tesszük a megmártott piskóták felét. Rákenjük a krém felét, majd beterítjük egy újabb réteg kávéba áztatott babapiskótával, és rátesszük a maradék krémet.

Egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt megszórjuk kakaóporral.

Nálatok mi szokott lenni az ünnepi menü? Írjátok meg nekünk kommentben.

Ha testet-lelket melengető italokkal szeretnétek kiegészíteni az estét, olvassátok el előző cikkünket, további hasonló tartalmakért pedig kövessetek minket Facebookon és Instagramon is.

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk mindenkinek!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mirelitkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr4318008174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása