mirelit

Testet-lelket melengető téli italok

2022. december 19. - mirelit

Forrócsoki, tea, forraltbor. Nagyjából ezek az italok jutnak eszünkbe, ha a télre illetve a karácsonyi vásárokra gondolunk. A hideg hónapokban szinte minden sarkon szembejönnek velünk, pontosan ismerjük az illatukat és azonnal a karácsonyhoz társítjuk őket. Ismerjük megannyi változatukat, már tudjuk, hogy a vásárban melyik bódénál a legjobb a bor és melyik kínálja a legsokszínűbb forrócsoki-változatokat. De miért ne készíthetnénk el mi magunk a tél legszuperebb hideg/meleg italait, saját ízlésünk szerint?

Az alábbiakban 6 különleges, testet-lelket melengető alkoholos ital receptjét gyűjtöttük Nektek össze, melyeket nem csak könnyű elkészíteni, de páratlan ízvilágukkal az ünnepi vacsora díszei, vagy egy egyszerű, hideg este csodálatos befejezései is lehetnek. Bár télen az emberek többsége a meleg italok fele hajlik, a cikk végén két hidegen fogyasztható ital receptjét is megtaláljátok. A megjelölt adagok természetesen a poharak méretétől függenek, viszont ízlés szerint érdemes alakítani az alkohol mennyiségét is.

 

pexels-i_l-agc-14686097.jpg1. Baileys-forrócsoki (1 adag)

Hozzávalók:

  • 50 ml Baileys Original Irish Cream
  • 100 ml tej
  • 1 ek forrócsoki- vagy kakaópor
  • Tejszínhab
  • Csoki/brownie darabok, csokiöntet, májvacukor stb.

Elkészítés:

A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a kakaó- vagy forrócsokiport és simára keverjük. Kitöltjük a kedvenc bögrénkbe, hozzáadjuk a Baileys-t, majd jól összekavarjuk. Végül gazdagon díszítjük friss tejszínhabbal, mályvacukorral, csokidarabokkal, bármivel, amit imádunk, és tökéletes kiegészítője lehet a forrócsokinknak.

 

pexels-brenner-oliveira-12084259.jpg

2. Klasszikus ír kávé (1 adag)

Hozzávalók:

  • 150 ml kávé
  • 50 ml ír whiskey
  • 1/2 - 1 kiskanál cukor
  • Tejszínhab

Elkészítés:

A frissen lefőtt kávét pohárba vagy bögrébe töltjük, hozzáadjuk a whiskey-t és a cukrot, majd addig keverjük amíg a cukor elolvad. Tejszínhabot kanalazunk vagy nyomunk a tetejére és csokiöntettel, vagy bármi mással, ami épp van otthon, díszítjük. 

 

image_2022-12-17_170146853.png 3. Hot buttered rum (2 adag)

Hozzávalók:

  • 100 ml rum
  • 200 ml forró víz
  • 1 ek olvasztott vaj
  • 1 ek cukor
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1/2 kiskanál őrölt szerecsendió
  • 2 db fahéjrúd (díszítéshez)

Elkészítés:

Összekeverjük a cukrot, fahéjat és szerecsendiót, majd lassan hozzáadjuk a rumot és az olvasztott vajat, jól elkeverjük. Két pohárba osztjuk a keveréket és mindeniket felöntjük 100-100 ml forró vízzel. Jól összekavarjuk és ízlés szerint fahéjjal, fahéjrúddal tálaljuk.

 

image_2022-12-17_173015272.png 4. Hot Gin Toddy (2 adag)

Hozzávalók:

  • 50 ml gin
  • 50 ml narancslé
  • 50 ml citromlé
  • 100 ml víz
  • 2 kiskanál méz
  • 1/2 citrom, szeletelve
  • 2 db fahéjrúd (díszítéshez)

Elkészítés:

A gint két pohárba töltjük és félretesszük. A vizet, narancs- és citromlevet, a citromot (1-1 szeletet félretehetünk díszítéshez) és a mézet pár perig főzzük, majd leszűrjük és a ginre töltjük. Ízlés szerint fahéjjal, fahéjrúddal és narancs- vagy citromszeletekkel díszítjük.

 

homemade-eggnog-22.jpg5. Tojáslikőr (3 adag)

Hozzávalók:

  • 10 db tojássárgája
  • 200 ml tejszín
  • 1 l tej
  • 40 dkg cukor
  • 3 dl 60 százalékos vodka
  • 1 tasak vaníliacukor 
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A tejet, a tejszínt és a vaníliát lassú tűzön forraljuk fel, majd tegyük félre. A tojássárgákat a cukorral verjük addig, míg a cukor nagyrészt el nem olvad. Folyamatos kevergetés mellett, kis adagokban adjuk hozzá a még meleg tejet, majd tegyük vissza a tűzre és melegítsük fel 80 fokra. Ez azért fontos, mert ha nem elég meleg, nem fog besűrűsödni és pasztörizálódni, viszont ha túlmelegítjük, összeugrik. A legegyszerűbb ezt ételhőmérővel leellenőrizni, azonban ha nincs kéznél, mártsunk bele egy fakanalat és húzzuk végig az ujjunkat a közepén. Ha a keverék összefolyik, még melegíteni kell, de ha megmarad a tiszta csík a kanál közepén, levehetjük a tűzről. Hűtsük kissé le, majd adjuk hozzá az alkoholt.

 

gingerbread-martini-3.jpg 6. Mézeskalács-martini (2 adag)

Hozzávalók:

  • 4 ek karamell öntet
  • 4 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 8 ek tejszín
  • 4 ek vodka
  • 1 ek Baileys Irish Cream
  • 2 db mézeskalács
  • Tejszín

Elkészítés:

A karamell öntetet és a mézeskalács fűszerkeveréket összekeverjük. A tejszínt, a karamelles keveréket, a vodkát és a Baileyst jól összekeverjük (adhatunk hozzá jeget is). Pohárba töltjük, tejszínhabbal, összemorzsált, illetve egész mézeskaláccsal díszítjük.

Ti melyiket készítetek el még idén?

 

További ötletekért látogassatok el Facebook oldalunkra, illetve kövessetek minket Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://mirelitkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr7318004474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása