mirelit

Három uzsonna tipp a rohanós hétköznapokra

2022. december 02. - mirelit

Biztosan te is többször hallottad már, hogy mennyire fontos betartanunk a napi öt étkezést és hogyha nincs elég rendszer a mindennapi táplálkozásunkban, már nem is figyelünk elegendően az egészségünkre. A munka és/vagy egyetem mellett kifejezetten nehéz arra időt szakítanunk, hogy a mindennapi táplálkozásunk kellőképpen kiegyensúlyozott legyen. Ezért is hoztunk most Nektek három olyan uzsonna ötletet, amelyeket könnyen beiktathattok a rohanós hétköznapokba, és nem vesz fel túl sok időt az elkészítésük emellett könnyen variálhatók és még pénztárcabarátok is.

1. Natúr görög joghurt tetszőleges ízesítéssel

Az első sokszínűen elkészíthető uzsonna ötlet az nem más, mint görög joghurt. Ez nem csak uzsonnára, de akár reggelire és vacsorára is szuper választás lehet. Alapanyagként felhasználható különböző süteményekbe, salátákhoz, fogyasztható sós és édes ételvariációkban is. Azonban, ha kevés időd van rá önmagában is megállja a helyét. Leggazdaságosabb, ha veszel egy 1 kilós adagot és akkor a hét folyamán többször is felhasználhatod.

Néhány felhasználása, amit már mi is kipróbáltunk:

Almás-fahéjas görög joghurt

apple-cinnamoncrunchyogurtbowl_crop.jpg

Hozzávalók:

  • 5 evőkanál görög joghurt
  • 1 alma
  • ½ kávéskanál fahéj

Elkészítés:

Az almát alaposan megmossuk és kis kockákra vágjuk. Megszórjuk a fahéjjal. Egy tálba kanalazzuk a joghurtot, a tetejére rátesszük a fahéjas almát és már fogyaszthatjuk is. Feldobhatod még bármilyen más friss vagy szárított gyümölccsel, akár müzlivel vagy zabpehellyel is. Ha édesebben szereted adhatsz hozzá mézet vagy juharszirupot.

Lekváros-müzlis görög joghurt

glass-jar-full-cereal-yogurt-fruit-jam-with-spoon-inside-min.jpg

Az alapötlet hasonló az előzőhez, itt viszont friss gyümölcs helyett a kedvenc lekvárod kerül a joghurtba. Nekünk a kedvencünk, ami anyukánk házi málnalekvárjával készül, de akár barack-vagy eperlekvárral is ugyanolyan finom lesz. Nagyon hasonló a bolti ízesített változathoz, viszont ez egészségesebb és persze sokkal ízletesebb.

Hozzávalók:

  • 5 evőkanál görög joghurt
  • 2 evőkanál lekvár
  • 2 evőkanál müzli (elhagyható)

Elkészítés:

Egy üveg tányérba vagy egy méretes pohárba rakd bele a joghurtot és ennek a tetejére kanalazd rá a lekvárt, anélkül, hogy összekevernéd. Majd szórd meg a kedvenc müzliddel. Így egy rétegzett pohárdesszertet kapsz, ami nem csak szépen néz ki, de még finom is. Rétegezheted más módon is. Kerülhet lentre a müzli, rá a joghurt és a tetejébe a lekvár (ahogy a képen is láthatod). Fontos viszont, hogy miután a müzlit belekevered a joghurtba fogyaszd is el, mert különben megpuhul és nem lesz már elég roppanós. Opcionálisan müzli nélkül is fogyaszthatod, ha csak a joghurtba keversz egy kis lekvárt az is szuperül feldobja az ízét. 

Plusz tipp: Ha kis befőttes üvegbe készíted, suliba, egyetemre vagy munkába is viheted magaddal.

2. Japán felhőtorta

39695603480_ace6d1cb5a_k.jpg

Folytatjuk a sort szintén egy édes uzsonna ötlettel, ami desszertnek is kitűnő választás lehet. Bónusz, hogy csak 4 hozzávalóra van szükséged az elkészítéséhez. Nem mellesleg, ha az előző tanácsunkat megfogadva egy nagy joghurtot szerzel be bőven marad a felhőtorta elkészítéséhez is belőle. Így egyszerre két finomsághoz is megvan az alapanyagod. Ezt a tortát, ha elkészíted akár több napig is fogyaszthatod és annyira finom, hogy nem lehet megunni.

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 250 g joghurt
  • 6 evőkanál liszt
  • 7 evőkanál cukor
  • vanília aroma (opcionális)

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját, a lisztet és a görög joghurtot egy tálban csomómentesre keverjük. Ha szeretnél tehetsz bele egy kevés vanília aromát, vagy használhatsz akár ízesített joghurtot is. Ezután egy külön tálban a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd a két keveréket óvatosan összeforgatjuk, úgy hogy ne törjön össze a fehérjehabunk.

Egy nagyobb tepsibe felforralt vizet öntünk, majd a masszánkat egy kerek tortaformába tesszük ezt pedig behelyezzük a vízzel teli tepsink közepébe.

150°C-on 1 órát sütjük, légkeverésesen. Ha megsült meghinthetjük porcukorral, vagy az előző receptben használt lekvárral is ízesítheted.

3. Virslis kalász leveles tésztával

gasienniczki-czyli-buleczki-z-parowkami_hu87f1bb84a1721919fdfd8c185d2029f4_106972_1600x0_resize_q75_box.jpg

Az édes nassolni valók listáját megtörve még egy sós uzsonna ötletet hoztunk Nektek, hogy az is találjon számára kedvezőt, aki nem rajong az édes verziókért.

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 3-4 virsli
  • 2 tojássárgája
  • sajt ízlés szerint

Elkészítés:

A leveles tésztát olyan hosszúságú csíkokra vágjuk, mint amilyen hosszú a virslink. A szélessége akkora legyen, hogy ha belecsavarunk egy virslit érje kétszer körbe. Ha szeretnénk megkenhetjük mustárral vagy pizzaszósszal is. Ezután mindegyik tésztába belecsavarunk egy-egy virslit. Következő lépésként a betekert virsliket bevagdossuk 1 centiméterenként, vigyázva arra, hogy ne vágjuk szét teljesen.  Széthajtogatjuk a kis szeleteink, egyiket jobbra a másikat balra. Az így kapott lapcsokát megkenjünk felvert tojássárgájával és megszórjuk sajttal.

180°C-on 20 percig sütjük. Így frissen is fogyaszthatjuk, viszont másnap kihűlve is ugyanolyan finom lesz.

Ha szeretnél még hasonló tartalmakat olvasni, kövess bennünket Facebookon és Instagramon is.

Mindkét platformon folyik a nyereményjátékunk, ahol egy horgolt bevásárló szatyrot nyerhetsz a hozzávalók beszerzéséhez.

A képre kattintva jelentkezhetsz:

nyeremenyjatek_blog.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mirelitkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr9017992614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása