A mézeskalács nemhiába tartozik az egyik közkedvelt karácsonyi süteményeink közé. Előnye, hogy rengeteg formában elkészíthető és igényeink szerint dekorálható. Mindemellett az illata, ami a konyhánkat betölti elengedhetetlen a karácsonyi hangulathoz. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott eledel, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be.
A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik, közös pont, hogy mindegyik fő összetevői a liszt, porcukor, méz, tojás. A rengeteg receptet átolvasva, ami az interneten és süteményes receptkönyvekben kering azonban kihívást jelent megtalálni a tökéletes omlós és puha mézeskalács fortélyait. A cikkünk végén eláruljuk azt is, hogy mi erre a mi titkunk.
De mindenekelőtt szeretnénk megosztani Veletek a mi egyik kedvenc és szupergyorsan elkészíthető mézeskalács receptünket, amire nem kell hosszú órákat várnunk és a tésztát sem kell a hűtőben egy éjszakán át pihentetni hozzá.
Hozzávalók:
Tészta
- 1 kg finomliszt
- 30 dkg porcukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék
- 30 dkg margarin
- 250 ml méz
- 3 db tojás
Máz
- 2 db tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
Elkészítés:
A lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket alaposan összekeverjük. Majd ehhez jöhetnek a folyékony hozzávalók. Hozzáadjuk a tojást, a mézet és az enyhén megolvasztott margarint. Az alapanyagokat addig gyúrjuk és dolgozzuk össze, amíg egy rugalmas és egynemű tésztát nem kapunk.
A kész tésztánkat 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 0,5 cm-es vastagságúra. Kiszaggatjuk a kedvenc formáinkkal, sütőlemezre vagy egy tepsi hátuljára helyezzük őket. Ne rakjuk túl szorosan, mert sülés közben összenőnek. 180 °C-on, alul felül sütéssel mindegyik adagot 10 percig sütjük.
A mázunkhoz 2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel, majd 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük. A tökéletes máz titka a nagyon finomra darált porcukor és annak megfelelő mennyisége. Ha különlegesebb dekorációt készítenénk, ételszínezékkel feldobhatjuk a mázunkat.
Ha kihűltek a mézeskalácsaink a cukormázat habzsákokba adagolva kedvünk szerint díszíthetjük őket.
És mint ígértük, a titka a puha és omlós mézeskalácsnak az nem más, mint a minél frissebb és folyékonyabb állagú méz használata.
Hamarosan még tovább hangolódunk az ünnepekre és újabb karácsonyi receptekkel és sütés-főzési tanácsokkal látunk el Titeket, úgyhogy tartsatok velünk.
Kövessetek minket Facebookon és Instagramon is, hogy biztosan ne maradjatok le semmiről.