mirelit

A tökéletesen puha mézeskalács titka

2022. december 12. - mirelit

252863809_926082914976625_8492302451057936066_n.jpgA mézeskalács nemhiába tartozik az egyik közkedvelt karácsonyi süteményeink közé. Előnye, hogy rengeteg formában elkészíthető és igényeink szerint dekorálható. Mindemellett az illata, ami a konyhánkat betölti elengedhetetlen a karácsonyi hangulathoz. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott eledel, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be.

A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik, közös pont, hogy mindegyik fő összetevői a liszt, porcukor, méz, tojás. A rengeteg receptet átolvasva, ami az interneten és süteményes receptkönyvekben kering azonban kihívást jelent megtalálni a tökéletes omlós és puha mézeskalács fortélyait. A cikkünk végén eláruljuk azt is, hogy mi erre a mi titkunk.

De mindenekelőtt szeretnénk megosztani Veletek a mi egyik kedvenc és szupergyorsan elkészíthető mézeskalács receptünket, amire nem kell hosszú órákat várnunk és a tésztát sem kell a hűtőben egy éjszakán át pihentetni hozzá.

Hozzávalók:

Tészta

  • 1 kg finomliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék
  • 30 dkg margarin
  • 250 ml méz
  • 3 db tojás

Máz

  • 2 db tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor

Elkészítés:

A lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket alaposan összekeverjük. Majd ehhez jöhetnek a folyékony hozzávalók. Hozzáadjuk a tojást, a mézet és az enyhén megolvasztott margarint. Az alapanyagokat addig gyúrjuk és dolgozzuk össze, amíg egy rugalmas és egynemű tésztát nem kapunk.

A kész tésztánkat 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 0,5 cm-es vastagságúra. Kiszaggatjuk a kedvenc formáinkkal, sütőlemezre vagy egy tepsi hátuljára helyezzük őket. Ne rakjuk túl szorosan, mert sülés közben összenőnek. 180 °C-on, alul felül sütéssel mindegyik adagot 10 percig sütjük.

A mázunkhoz 2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel, majd 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük. A tökéletes máz titka a nagyon finomra darált porcukor és annak megfelelő mennyisége.  Ha különlegesebb dekorációt készítenénk, ételszínezékkel feldobhatjuk a mázunkat.

Ha kihűltek a mézeskalácsaink a cukormázat habzsákokba adagolva kedvünk szerint díszíthetjük őket.

És mint ígértük, a titka a puha és omlós mézeskalácsnak az nem más, mint a minél frissebb és folyékonyabb állagú méz használata.

Hamarosan még tovább hangolódunk az ünnepekre és újabb karácsonyi receptekkel és sütés-főzési tanácsokkal látunk el Titeket, úgyhogy tartsatok velünk.

Kövessetek minket Facebookon és Instagramon is, hogy biztosan ne maradjatok le semmiről.

A bejegyzés trackback címe:

https://mirelitkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr7418000812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása